Go Ravens!
Door: Sjogo
Blijf op de hoogte en volg Sjors
08 September 2009 | Verenigde Staten, Rindge
Pre-season is voorbij en het echte Amerikaanse leven is begonnen. In m'n vorige verhaaltje vertelde ik dat er een verhuizing op het programma stond. Dat is allemaal ietwat gewijzigd. Ik woon nog steeds in hetzelfde huis, nu wel met meer teamgenoten. We delen 2 kamers met ons 5en en ik lig met 2 anderen. Het is een nogal internationaal gezelschap dus dat is best cool! Ik lig samen met een typische Amerikaanse gast (Kevin) en een dude uit Haiti (Frantz) op de kamer en de andere kamer wordt gedeeld door een Oekrainer (Yuri) en een Engelsman (Dave). Ik kan erg goed opschieten met iedereen en vooral onze teammanager, wat niet veel meer voorstelt dan onze wedstrijden opnemen, Yuri is echt hilarisch. Met een typisch Oost-Europees accent en een ontzettend droge kop lig ik eigenlijk altijd in een scheur als hij in de buurt is. We kopen meestal eten in met z'n allen. Amerikanen beschouwen hun microwave als een soort van Heilige Graal en flikkeren er echt alles in. Zelf probeer ik zo gezond mogelijk te eten maar dat is soms heel moeilijk. Verder koop je in Amerika je water omdat het spul uit de kraan niet te zuipen is. Gatorade staat voor mij met stip op #1 met vlak daarachter met een iets kleinere stip Mountain Dew (soort van groen prikdrankje)!
Om een beetje een beeld te schetsen van de omgeving; de grootste trekpleisters in de buurt zijn de Walmart (een soort warenhuis waar je echt alles krijgt) en een pizzatoko. Het gros van mijn tijd spendeer ik dus ofwel op de campus, thuis of in deze winkels. De eerste redelijke stad is een dik half uur rijden. Het tegenovergestelde van wat ik gewend ben in Nederland... De omgeving is wel echt ontzettend mooi en ik kan niet wachten tot de wereldberoemde New England Fall gaat komen (http://images.google.com/images?sourceid=ie7&q=new+england+fall&rls=com.microsoft:en-us:IE-SearchBox&oe=UTF-8&rlz=1I7ACAW_enUS339&um=1&ie=UTF-8&ei=iNemSrPuIZ-qtgeokYWoCA&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1)!
Om een idee te krijgen van mijn huis en de campus check deze: http://www.facebook.com/album.php?aid=134011&id=594200814&l=d4a7056104 .
Helaas heb ik nog geen auto kunnen kopen, het staat bovenaan m'n to-do-list maar het is lastig om dat nu te regelen. Vooral door de drukte met het voetbal heb ik daar nog weinig tijd voor. Vanaf vorige week hebben we dagelijks in de middag 2 uur training en om de 3/4 dagen een wedstrijd. Tussendoor volg ik een 100% online class en 1 class op de campus. Daarvoor heb ik 4 contacturen in de week, welke ook totaal verschillend zijn dan wat ik gewend was. Er zitten 8 mensen in het lokaal en er is heel veel contact tussen de professor en de studenten tijdens het college. Dus geen 100 man in een gigantische collegezaal waarvan de helft op z'n laptop zit te klooien of zijn belevenissen van het weekend met zoveel mogelijk mensen probeert te delen. Ik moet zeggen dat het verfrissend en vooral ook uitdagend is op deze wijze.
En dan ga ik nu een poging doen om een wedstrijddag en de match zelf te beschrijven en uit te leggen. Alhoewel ik er zelf soms ook nog weinig van begrijp. Misschien wordt een lang verhaal dus be aware of klik NU op het rode kruisje in de rechterbovenhoek!
De training een dag voor de wedstrijd bestaat vooral uit het simuleren van situaties die zouden kunnen voorkomen tijdens de wedstrijd. Aangezien we rond de 25 fitte spelers hebben is het makkelijk om 1 team in de formatie van de tegenstander te laten spelen. Coach speelt de bal en dan begint de "play", zodra de tegenstander de bal afpakt begint het weer allemaal opnieuw. Zoals je misschien wel zou verwachten vind ik deze trainingen gruwelijk saai. Gelukkig eindigen we meestal met wat afwerken.
Dan de wedstrijddag zelf, als we om 19 uur (1 uur 's nachts jullie tijd) wedstrijd hebben meeten we 's ochtends rond 10 uur om wat rond te lopen en te stretchen. Overigens, rekken en strekken is hier ongelooflijk belangrijk. Echt iedere training wordt er wat afgerekt en gestrekt; ik geef er weinig om. Dan meeten we rond 3 uur weer voor de pre-game uitleg. Het hele team van de tegenstander wordt geanalyseerd (inclusief leeftijd, lengte, sterkste been en aaibaarheidsfactor) en wij gaan over onze en hun set pieces (dode spelmomenten). Verder bekijken we minimaal 20 minuten van de laatste wedstrijd die ze gespeeld hebben. Klinkt allemaal heel professioneel en dat is het eigenlijk ook wel. Later op de dag meeten we om half 6 in het Field House (de kleedkamers) waar opzweepmuziek wordt gedraaid en iedereen zich ontdoet van zijn reis/wedstrijddag kleding en het bordeauxrode shirt aantrekt. Om 6 uur begint dan de warming-up met onze eigen muziek knallend uit de speakers (ik heb Campione 2000 op de CD laten zetten!).
Rond 5 voor 7 gaat de basiself het veld op onder de Champions League tune (klinkt imponerender dan "Bekkerveld dat is ee clubke!) en dan wordt iedereen een voor een voorgesteld; naam, schooljaar en geboorteplaats. Hierna draait iedereen zich richting de zon (het Westen?) en schalt het Amerikaanse volkslied uit de speakers. Ik probeer steeds het Wilhelmus in mijn hoofd te zingen op het melodietje maar dat is redelijk lastig. Dan volgt de zoveelste peptalk en 1, 2, 3 PIERCE en begint de wedstrijd. Er zijn een aantal regels anders dan wij gewend zijn. Zo mag je vanaf de aftrap (zonder dat iemand de bal heeft aangeraakt) in 1 x op goal schieten of een dieptepass (naar niemand) geven. Op het scorebord loopt een klok terug van 45 minuten en die wordt alleen stil gezet bij wissels. Wissels.. Pff... Er zijn onbeperkte wissels, iemand mag het veld verlaten in de eerste helft en er in de tweede weer in. Als je in de tweede helft gewisseld wordt mag je er zelfs dezelfde helft weer in. Dit verandert het voetbalspelletje enorm; op deze manier kan je dus je spelers zich totaal leeg laten spelen en ze een half uurtje rust geven om ze daarna weer het veld in te gooien. Als er nog 10 seconden te spelen zijn, telt de "stadion"-speaker af en dan is het ook gewoon afgelopen; wat er ook gebeurt. Mocht het na 90 minuten gelijk staan volgt er 2 x 10 minuten overtime met de Golden Goal regel (scoren=winnen). Scoort er niemand dan is het een gelijkspel. Trouwens het publiek bij onze thuiswedstrijden is best cool, er wordt echt meegeleefd en soms ook gezongen! In onze laatste wedstrijd maakte ik een mooie actie en ik hoorde echt iedereen ooooo en aaaaa-en! Dat was heel bijzonder! Helaas heb ik nog veel te weinig speeltijd gekregen om dit vaker mee te maken. Deze week gaat het echter echt goed tijdens de training en ik hoop dus op wat meer speeltijd; misschien wel morgen! Dan na de wedstrijd gaan we allemaal terug naar de Field House om daar om te kleden; niemand neemt een douche. Het is hier normaal om thuis (=op de campus voor bijna iedereen) te douchen.
De dag na de wedstrijd bestaat uit een beetje uitlopen en de wedstrijd op de film bekijken door de spelers die daadwerkelijk hebben meegespeeld. De rest krijgt de kans om zich te bewijzen tijdens partijspelletjes. En dan begint alles weer van vooraf aan; trainingen en dan volgt er weer een wedstrijd na een paar dagen. Ik hoop dat er nog mensen zijn die dit lezen en niet inmiddels afgehaakt zijn. Voor echte voetbalfans/geinteresseerden de website (http://athletics.franklinpierce.edu/sports/msoc/index) van de universiteit wordt zeer vaak ge-update en alle wedstrijdverslagen etc. worden hierop gezet. Bij "roster" staan m'n teamgenoten en vooral #19 schijnt supergoed te zijn! Op de teamphoto is het verschil in lengte tussen Nederlanders en de rest van de wereld ook goed te zien! Nou dit was het dan alweer denk ik...
Take care and remember: Drunk driving? Over the limit: Under arrest!
Sjogo/BigGuy/Sjorzie/Schuts/Sjows/Sjrots/Shores/Sjowrz/Sjoos
09 September 2009 - 02:51
DP:
Mooi -
09 September 2009 - 06:49
C++:
Gaaf de bespreking van jullie tegenstanders: 'And then there's Short van Velzen. He's actually not short but very tall. About 20 feet or so. He made Bekkerveld2 champions and smokes cigars. Just grab the ball and try dribbling with it between his legs'. -
09 September 2009 - 07:59
Fabi:
Ha Sjogo! Wat een droog verhaal. De Walmart klinkt ook bekend. Heb daar een keer bijna 2 uur op de kussen afdeling doorgebracht:P. (soms is het moeilijk om keuzes te maken). Zo te lezen heb je t wel megadruk met al die trainingen/wedstrijden. Hopelijk heb je snel weer zo'n ooeeeee/aaaah moment ..dus go for die mooie acties;). xx -
09 September 2009 - 09:13
Fu:
Haha, mooi verslag.
Ben benieuwd of mijn naam over een half jaar in het Noorse net zo mooi klinkt ;) -
09 September 2009 - 12:57
Tim:
Wat een lang verhaal sjogo... maar het leest als een trein, hulde voor je verhaal-vaardigheden.
Hebben ze ook after-game cd's met bijvoorbeeld " You'll never walk alone"?
Take care! -
09 September 2009 - 15:37
Maud:
Ondanks het feit dat ik al op de hoogte was ben ik niet afgehaakt ;).. leuk verhaal!
en succes vandaag(/vanavond/vannacht)..!!
xx -
09 September 2009 - 16:00
Hurk:
Konings van dat Campione nummer :D Mooi verhaal hoor.. Keeps ya readin' Check je later.. -
09 September 2009 - 20:52
Mot:
Sjogo, klinkt echt heel gaaf daar. Alleen vind ik die regel van onbeperkt wisselen in een wedstrijd wel klote. Het lijkt me wel ff wennen als je met 3 man op 1 kamer slaapt. Maar ik neem aan dat je bij de Walmart al 3 setjes 'blauw-gestreepte witte hemdjes met bijbehorende ballenknijpers' hebt gekocht?
Greetings -
10 September 2009 - 12:45
Pauline:
Hoi Sjors,
Leuk verslag. Heb jij een baard op die groepsfoto?? Pim zucht ook al over al die wissels. Groeten! -
11 September 2009 - 08:28
Keje:
Je moet ook t Brongsgroen Eikenhout zingen ipv het Wilhelmus. -
24 September 2009 - 08:27
P:
Bonjour,
Niet makkelijk om berichten kort te houden he ;)
Nog wat goals mee gepikt? In de kwaliteitskrant "spits" stond gister een artikeltje over Nederlanders die in de VS voetballen. Wel leuk om te lezen.
Veel plezier -
27 September 2009 - 19:29
Sennie:
Hee Sjogo! Wow wat een tijdschema! Is het nog allemaal te doen? Heb je ondertussen al meer ooh's en aah's mogen ontvangen dan toen je het verhaal schreef? Ben benieuwd! xx